DOOR OEFENING STERK

DOS Boks en Conditievereniging is in 1935 opgericht door twee van de vijf gebroeders Quentemeijer. In eerste instantie hadden de vijf broers, Rudi, Bennie, Frits, Willem en Hennie, gezamenlijk boksclub DBO (Door Broeders Opgericht) opgericht. De broers Rudi en Bennie zagen het na een maand al niet meer zo zitten bij DBO en zorgden er in september 1935 voor dat Enschede een tweede boksclub rijker werd: Door Oefening Sterk.

De overige broers vormden in latere jaren de boksclub Twente. De trainingen van DOS werden in die tijd gehouden in de Madouraschool te Enschede.

In 1985 vierde DOS haar gouden jubileum en werd het vijftig jarige jubileum gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum werd er een groot bokstoernooi georganiseerd in de Pathmoshal te Enschede. Daar werden vijftien partijen afgewerkt waarin veel regionale grootheden in actie kwamen, allen leden van de boksclub Twente en van DOS. In die periode behoorden tot het bestuur van DOS, secretaris-penningmeester wijlen Appie Bos, en vice-voorzitter en trainer Hans Tonnema. Samen met voorzitter Henny ten Voorde en tweede secretaris-penningmeester Gerrit Hammink vormden zij het bestuur. Zowel Appie Bos als Hans Tonnema begonnen hun carrière bij DBO. Appie Bos bokste daar van 1945 tot 1948. Nadat hij enkele jaren had gevaren, keerde hij terug in Enschede en naar de bokswereld en wel bij DOS. Daar werd hij in 1958 trainer en volgde als zodanig Rudy Quentemeijer en de gebroeders Bouwmeester op.

Talent
In die de periode was het oosten dé boksstreek en Enschede dé boksstad van Nederland was. Heidens, Berger en Van Dolder verwierven nationale roem, ook al werd geen van hen landskampioen. Jacques van den Dolder was er dichtbij met zijn tweede plaats, maar ook hij kon niet tippen aan de prestaties van de Quentemeijers, van wie drie broers een landstitel behaalden.

Tussen 1960 en 1970 had DOS een zevental A klasse boksers. Er werden gemiddeld twee wedstrijden per maand gebokst. Wedstrijd locaties in Enschede waren voornamelijk café Vrieler aan de Brinkstraat, zaal Engels aan de Laaresstraat en in Ons Huis aan de Oldenzaalsestraat daar werden in de hoogtijperiode drie tot vier wedstrijden per jaar gebokst. En dan waren er de Holland Toernooien in de Twentse Schouwburg en de Diekmanhal.

Met een onderbreking van drie jaar trainde DOS in de school aan de Jupiterstraat in Enschede. In de nacht van 26 op 27 maart 1968 brandde de school af. Alle trainings attributen van DOS gingen daarbij verloren. Het voortbestaan de club hing aan en zijden draadje. Een nieuw onderkomen werd gevonden op de THT, nu Universiteit Twente. Daarna begon de klad er in te komen. De belangstelling voor de bokssport liep sterk terug. De sport zat een tijd lang in het verdomhoekje.

Ook bij DOS liep het leden aantal terug, goede bokser stopten en er kwam geen aanvulling. Veel leden wilden wel trainen maar niet de ring in. Op een gegeven moment zat de klad er goed in, Appie Bos had zich teruggetrokken aangezien hij degene was die de kar moest voort trekken en dat werd hem te veel. Hij had graag gezien dat de jongeren de club voort gingen zetten.

Na een half jaar kon hij het niet aanzien dat de club achteruit ging. Met hulp van enkele leden, waaronder Hilbrand Bos en Max Groen, werden nieuwe leden aangetrokken. Dankzij diverse sponsoren konden er nieuwe materialen worden aangeschaft. De trainingen werden weer goed bezocht en iedereen zette zicht enthousiast in. Trainingen vinden tegenwoordig plaats in Spinnerij Oosterveld aan de Rigtersbleek Zandvoort 10 te Enschede alwaar wij sinds 2017 over een eigen boksschool beschikken.

Heden en Toekomst
Het leden tal van DOS ligt op dit moment rond de honderdtachtig, variërend in de leeftijd van vier tot zestig. De nadruk bij DOS ligt op een goede begeleiding in en van de bokssport, de wedstrijdsport is geen pré. Het gaat om het kweken van zelfvertrouwen voor degene die dat nodig heeft, mensen een goed gevoel geven over de sport. Bij DOS ligt het accent dan ook op laagdrempeligheid en op het informele karakter van de vereniging.

Iedereen is er welkom!
Ook voor de jeugd is voldoende ruimte gereserveerd, de opkomst en het aantal jeugdleden is en blijft hoog. Voor kinderen is het van groot belang dat zij hun reactie en coördinatie trainen en daar is de bokssport uitermate geschikt voor. Ook voor de contacten met leeftijdsgenoten is de sport een stimulans om onzekerheden weg te nemen en te laten zien dat je op gelijk niveau kunt acteren als leeftijdsgenootjes.

Bij DOS gaat het er immer nog gedisciplineerd aan toe. Zowel bij de jeugd als bij de volwassenen. We zijn er niet om elkaar wekelijks de kop in elkaar te slaan maar wel om elkaars grenzen te verleggen en elkaar aan te sporen om alles uit de trainingen te halen.

Buiten de reguliere trainingen om staan de sociale en sportieve evenementen hoog in het vaandel. Gedurende de zomerstop gaan de trainingen door op het Rutbeek te Enschede. Jaarlijks melden zich voor deze zes weken een stuk of tien die hards die bereid zijn om op hun manier van de natuur te genieten. Ook aan het begin van elk nieuw jaar wordt er een nieuwjaarsborrel voor de leden georganiseerd en in de zomer is er de jaarlijkse BBQ.